Printer Friendly Version Srpski Patrijarh odlikovao Generalnog konzula u Čikagu @ 23 October 2013 05:44 PM

Na svečanom banketu održanom u Manastiru Nova Gračanica u Čikagu u čast Generalnog konzula Deska Nikitovića, Vladika Novogračanički i Srednjezapadno Američki Longin uručio Nikitoviću orden Cara Konstantina kojim ga odlikuje Srpski Patrijarh Irinej

Vladika Longin priredio je u manastiru Nova Gračanica prijem u čast Deska Nikitovića, koji je od 1. marta, 2003. godine do 28. septembra 2013. godine bio na funkciji Generalnog konzula u Čikagu. Skupu je prisustvovalo oko 300 zvanica, uključujući predstavnike svih nacionalnih organizacija dijaspore u Americi, veliki broj uglednih i poslovnih ljudi, advokata, lekara, kao i Vuk Nastić, otac dvoje maloletne dece iz Kalifornije koja su bila odvojena od roditelja oko osam meseci, a tek posle intervencije Generalnog konzula Nikitovića vraćena roditeljima.

Svi predstavnici srpskih nacionalnih organizacija su govorili o ogromnim naporima koje je Desko Nikitović ulagao i velikim rezultatima koje je konzulat na čelu sa Nikitovićem postigao u prethodnoj deceniji na kulturnom, ekonomskom i društvenom aspektu, iznad svega u spajanju matice i dijaspore. U vrlo emotivnom govoru Vuk Nastić je rekao da veruje da njegova deca nikada ne bi bila vraćena, da nije bilo zalaganja Generalnog konzula Nikitovića. Tokom večeri pročitano je i pismo NjKV Princa Aleksandra Karađorđevića i Princeze Katarine upućenim porodici Nikitović. U pismu se naglašava da je odlazak Generalnog konzula Nikitovića veliki gubitak za konzulat u Čikagu, državu Srbiju, kao i Srpsku dijasporu.

Vladika Novogračaničko-Srednjezapadnoamerički Longin je takođe govorio o neraskidivoj saradnji naše Crkve i Generalnog konzulata. Vladika je rekao i da je porodica Deska Nikitovića donirala ogromna finansijska sredstva za humanitarne projekte u Srbiji, kao i srpskoj dijaspori u Americi. Posebno je istakao doprinos supruge Generalnog konzula Rajan Nikitović, čija porodica je jedan od najvećih donatora u srpskoj dijaspori.

Na kraju programa Vladika Longin uručio je Nikitoviću orden Cara Konstantina. Ovim ordenom srpski Patrijarh je odlikovao Generalnog konzula za desetogodišnji požrtvovan rad u Čikagu i Nikitović će biti prvi nosilac ovog ordena u Americi. Desko Nikitović, koji nastavlja svoju poslovnu karijeru u Čikagu, se srdačno zahvalio Crkvi, nacionalnim organizacijama i svim pojedincima, koji su godinama podržavali rad konzulata i napore njegove porodice na poboljšanju srpskog imidza u Americi, jačanju ekonomske saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i za uspostavljanje čvršće veze između matice i dijaspore.