Printer Friendly Version Proslava Dana državnosti Republike Srbije @ 22 March 2013 07:15 AM

 

Generalni konzulat R. Srbije u Čikagu priredio je prijem povodom Dana državnosti R. Srbije 14. februara 2013. godine u Preston Bredli sali Kulturnog centra Čikaga, jednoj od najprestižnijih sala u Čikagu.

Prijemu je prisustvovalo više od 350 zvanica, predstavnici institucija države Ilinois i grada Čikaga, članovi diplomatskog kora, predstavnici srpskih organizacija, privrednici i pripadnici dijaspore. Takođe, prijemu su prisustvovali i velikodostojnici SPC predvođeni episkopom Novogračaničke-srednjezapadnoameričke eparhije vladikom Longinom, te igumanom Metodijem iz manastira Hilandar.

Na početku zvaničnog dela skupa pročitana su pozdravna pisma guverenera Pat Kvina, gradonačelnika Čikaga Ram Emanuela, državnog tužioca Ilinoisa Lize Medigan, a svoja pozdravna pisma uputili su i Brandan Reili, alderman 42. okruga u kome se nalazi GK, kao i Marija Papas, blagajnik Okruga Kuk.

Skupu se zatim obratio GK D. Nikitović koji je pozdravio prisutne i na početku govora ih upoznao sa simbolikom datuma koji Srbija proslavlja kao Dan državnosti, te izneo naše najznačajnije spoljnopolitičke prioritete, posebno podvlačeći pitanje KiM i stavove koje R. Srbija zastupa u vezi rešavanja ovog problema.

Osvrćući se na istorijat odnosa sa SAD, GK D. Nikitović je posebno istakao činjenicu da dve zemlje imaju diplomatske odnose 132 godine, te da su sem u veoma kratkim istorijskim momentima ovi odnosi bili uvek prijateljski i saveznički, posebno u doba dva velika svetska rata. Govoreći o značaju ekonomske saradnje, te potrebi njenog daljeg unapređivanja D. Niktović je kao važnu činjenicu u tom cilju  istakao dolazak ekonomskog savetnika u GK.

Prijem je nastavljen kraćim kulturno-umetničkim programom u kome su učestvovali muški soprano Nikolas Marota te sveštenik Milovan Gogić koji su izveli nekoliko savremenih i tradicionalnih srpskih pesama.

Organizaciju skupa podržalo je svojim sponzorstvom više naših kompanija sa područja grada Čikaga i okoline.

Skupu su takođe prisustvovali predstavnici medija na srpskom jeziku.