Printer Friendly Version Carina @ 19 September 2012 10:12 AM

Informacije o carinskim formalnostima u Srbiji

Unos kućnih ljubimaca



CARINSKA POTVRDA

Državljani Republike Srbije koji su na legalnom radu u inostranstvu proveli neprekidno od dve do deset godina oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na predmete domaćinstva u vrednosti do 20.000 eura (ne važi za motorna vozila). 

Državljani Republike Srbije koji su na radu u inostranstvu proveli neprekidno deset godina i više oslobođeni su od uvoznih dažbina za predmete domaćinstva koje uvoze iz inostranstva bez ograničenja ukupne vrednosti.

Ovo pravo može se iskoristiti u roku od godinu dana nakon povratka iz inostranstva, a za to je potrebno pribaviti Carinsku potvrdu od nadležne Ambasade ili Konzulata R. Srbije. 

Carinska potvrda se ne odnosi na uvoz motornog vozila. 

Za izdavanje potvrda o oslobadjanju uvoznih dažbina, potrebno je dostaviti sledeće:

  1. Važeći pasoš R. Srbije
  2. Popunjen zahtev (Formular MS Word ili PDF Format). Potpis podnosioca zahteva je potrebno overiti kod Notary Public, ukoliko se zahtev podnosi putem pošte,
  3. Dokaz o boravku u SAD (zelena karta, vozačka dozvola)
  4. Originalna potvrda firme o dužini trajanja zaposlenja, uz dokaze:
  • Izveštaj (W-2) o plaćenom porezu, ili
  • Izveštaj socijalnog osiguranja o penzijskom stažu ili izveštaj o provedenom radu na osnovu koga je stečeno pravo na penziju.

Konzularna taksa iznosi 186 dolara i plaća se karticom, u gotovini ili Money Order-om koji glasi na Generalni konzulat Republike Srbije.

Ako se zahtev šalje poštom, treba priložiti adresiran povratni koverat sa plaćenom poštarinom.  


 Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Generalnom konzulatu.