| |     latinica | english  
Насловна
Српски Патријарх одликовао Генералног конзула у Чикагу

На свечаном банкету одржаном у Манастиру Нова Грачаница у Чикагу у част Генералног конзула Деска Никитовића, Владика Новограчанички и Средњезападно Амерички Лонгин уручио Никитовићу орден Цара Константина којим га одликује Српски Патријарх Иринеј
Владика Лонгин приредио је у манастиру Нова Грачаница пријем у част Деска Никитовића, који је од 1. марта, 2003. године до 28. септембра 2013. године био на функцији Генералног конзула у Чикагу. Скупу је присуствовало око 300 званица, укључујући представнике свих националних организација дијаспоре у Америци, велики број угледних и пословних људи, адвоката, лекара, као и Вук Настић, отац двоје малолетне деце из Калифорније која су била одвојена од родитеља око осам месеци, а тек после интервенције Генералног конзула Никитовића враћена родитељима

Сви представници српских националних организација су говорили о огромним напорима које је Деско Никитовић улагао и великим резултатима које је конзулат на челу са Никитовићем постигао у претходној деценији на културном, економском и друштвеном аспекту, изнад свега у спајању матице и дијаспоре. У врло емотивном говору Вук Настић је рекао да верује да његова деца никада не би била враћена, да није било залагања Генералног конзула Никитовића. Током вечери прочитано је и писмо ЊКВ Принца Александра Карађорђевића и Принцезе Катарине упућеним породици Никитовић. У писму се наглашава да је одлазак Генералног конзула Никитовића велики губитак за конзулат у Чикагу, државу Србију, као и Српску дијаспору.

Владика Новограчаничко-Средњезападноамерички Лонгин је такође говорио о нераскидивој сарадњи наше Цркве и Генералног конзулата. Владика је рекао и да је породица Деска Никитовића донирала огромна финансијска средства за хуманитарне пројекте у Србији, као и српској дијаспори у Америци. Посебно је истакао допринос супруге Генералног конзула Рајан Никитовић, чија породица је један од највећих донатора у српској дијаспори.

На крају програма Владика Лонгин уручио је Никитовићу орден Цара Константина. Овим орденом српски Патријарх је одликовао Генералног конзула за десетогодишњи пожртвован рад у Чикагу и Никитовић ће бити први носилац овог ордена у Америци. Деско Никитовић, који наставља своју пословну каријеру у Чикагу, се срдачно захвалио Цркви, националним организацијама и свим појединцима, који су годинама подржавали рад конзулата и напоре његове породице на побољшању српског имиџа у Америци, јачању економске сарадње са Сједињеним Америчким Државама, као и за успостављање чвршће везе између матице и дијаспоре.


Верзија за штампу
Архива вести
ПАРЛАМЕНTАРНИ ИЗБОРИ У Р.СРБИЈИ 2014. - ЈАВНИ ОГЛАС
ПРЕДСТАВЉЕНИ AIR SERBIA И ЗДРАВСТВЕНИ ТУРИЗАМ
ФИАТ 500Л на сајму аутомобила у Чикагу
ПОСЕТА ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА МУП СРБИЈЕ БОЖОВИЋА ЧИКАГУ
СЕРВИС ЗА БРЗЕ ОДГОВОРЕ
Фестивал српског филма у Чикагу од 6 до 8 децембра 2013.године
ПОЗИВ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ НОВЧАНЕ ПОМОЋИ НАСТРАДАЛИМА У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ У СЕВЕРНОЈ ДАКОТИ
Српски Патријарх одликовао Генералног конзула у Чикагу
Изложба "Милански едикт"
Програм учења српског језика на даљину
Представници СИЈЕПЕ у Чикагу од 21-23 марта 2013
Прослава Дана државности Републике Србије