| |     latinica | english  
Насловна
Изложба "Милански едикт"

Милански едикт је законски акт који је донео цар Константин Велики, а којим је проглашена верска равноправност и престанак гоњења хришћана које је трајало три стотине година. Проглашен је у Медиолану (данашњи Милано) 313. године. Њиме хришћанство није постало државна религија, нити је било привилеговано, али им је дозвољено да могу јавно да исповедају своју веру а да за то не сносе никакве последице.

Овај је Едикт имао своју значајну претходницу у едикту о толеранцији који је 311. у Никомедији прогласио цар Галерије. У њему се даје опрост хришћанима који су „следећи своје хирове, били обузети лудошћу, те се нису покоравали древним обичајима."

Почетком IV века, у Римском Царству хришћани су већ били изузетно проширени, како територијално, тако и у разним слојевима друштва. Многи су хришћани заузимали кључне положаје у државној управи и осталим виђенијим местима у друштву, премда су се излагали опасности прогона. Едикт је стога желео унети мир у Царство.

Ове године (2013.) обележава се 17 векова Миланског едикта. Град Ниш, као родни град Константина Великог који није ни на Западу ни на Истоку, већ је између Истока и Запада, представља најпогодније место где би била организована централна послава овог јубилеја.

Опширније о овој теми можете погледати овде.


Верзија за штампу
Архива вести
ПАРЛАМЕНTАРНИ ИЗБОРИ У Р.СРБИЈИ 2014. - ЈАВНИ ОГЛАС
ПРЕДСТАВЉЕНИ AIR SERBIA И ЗДРАВСТВЕНИ ТУРИЗАМ
ФИАТ 500Л на сајму аутомобила у Чикагу
ПОСЕТА ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА МУП СРБИЈЕ БОЖОВИЋА ЧИКАГУ
СЕРВИС ЗА БРЗЕ ОДГОВОРЕ
Фестивал српског филма у Чикагу од 6 до 8 децембра 2013.године
ПОЗИВ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ НОВЧАНЕ ПОМОЋИ НАСТРАДАЛИМА У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ У СЕВЕРНОЈ ДАКОТИ
Српски Патријарх одликовао Генералног конзула у Чикагу
Изложба "Милански едикт"
Програм учења српског језика на даљину
Представници СИЈЕПЕ у Чикагу од 21-23 марта 2013
Прослава Дана државности Републике Србије