| |     latinica | english  
Насловна
Прослава Дана државности Републике Србије

 

Генерални конзулат Р. Србије у Чикагу приредио је пријем поводом Дана државности Р. Србије 14. фебруара 2013. године у Престон Бредли сали Културног центра Чикага, једној од најпрестижнијих сала у Чикагу.


Пријему је присуствовало више од 350 званица, представници институција државе Илиноис и града Чикага, чланови дипломатског кора, представници српских организација, привредници и припадници дијаспоре. Такође, пријему су присуствовали и великодостојници СПЦ предвођени епископом Новограчаничке-средњезападноамеричке епархије владиком Лонгином, те игуманом Методијем из манастира Хиландар.


На почетку званичног дела скупа прочитана су поздравна писма гуверенера Пат Квина, градоначелника Чикага Рам Емануела, државног тужиоца Илиноиса Лизе Медиган, а своја поздравна писма упутили су и Брандан Реили, алдерман 42. округа у коме се налази ГК, као и Марија Папас, благајник Округа Кук.
Скупу се затим обратио ГК Д. Никитовић који је поздравио присутне и на почетку говора их упознао са симболиком датума који Србија прославља као Дан државности, те изнео наше најзначајније спољнополитичке приоритете, посебно подвлачећи питање КиМ и ставове које Р. Србија заступа у вези решавања овог проблема.


Осврћући се на историјат односа са САД, ГК Д. Никитовић је посебно истакао чињеницу да две земље имају дипломатске односе 132 године, те да су сем у веома кратким историјским моментима ови односи били увек пријатељски и савезнички, посебно у доба два велика светска рата. Говорећи о значају економске сарадње, те потреби њеног даљег унапређивања Д. Никтовић је као важну чињеницу у том циљу  истакао долазак економског саветника у ГК.


Пријем је настављен краћим културно-уметничким програмом у коме су учествовали мушки сопрано Николас Марота те свештеник Милован Гогић који су извели неколико савремених и традиционалних српских песама.
Организацију скупа подржало је својим спонзорством више наших компанија са подручја града Чикага и околине.


Скупу су такође присуствовали представници медија на српском језику.


Верзија за штампу
Архива вести
ПАРЛАМЕНTАРНИ ИЗБОРИ У Р.СРБИЈИ 2014. - ЈАВНИ ОГЛАС
ПРЕДСТАВЉЕНИ AIR SERBIA И ЗДРАВСТВЕНИ ТУРИЗАМ
ФИАТ 500Л на сајму аутомобила у Чикагу
ПОСЕТА ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА МУП СРБИЈЕ БОЖОВИЋА ЧИКАГУ
СЕРВИС ЗА БРЗЕ ОДГОВОРЕ
Фестивал српског филма у Чикагу од 6 до 8 децембра 2013.године
ПОЗИВ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ НОВЧАНЕ ПОМОЋИ НАСТРАДАЛИМА У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ У СЕВЕРНОЈ ДАКОТИ
Српски Патријарх одликовао Генералног конзула у Чикагу
Изложба "Милански едикт"
Програм учења српског језика на даљину
Представници СИЈЕПЕ у Чикагу од 21-23 марта 2013
Прослава Дана државности Републике Србије